Skift til vinterdæk

Hvornår skal bilen have vinterdæk på?

I Danmark er der ikke lovkrav om brug af vinterdæk, men eksperter anbefaler, at du kører med vinterdæk i vinterføre, fordi det højner din og dine medtrafikanters sikkerhed. Når du kører under vinterforhold ved en temperatur under 7 ° C er vinterdækkets bremselængde nemlig kortere end sommerdækkets på alle overflader – altså uanset om vejen er tør, våd, snedækket eller om der er sort is. Om vinteren har vinterdæk ganske enkelt et bedre vejgreb.

En tommelfingerregel er, at du skal skifte til vinterdæk på bilen, når temperaturen døgnet rundt er under 7° C. I nogle af landene omkring os – eksempelvis Sverige, Tyskland og Østrig – er der krav om, at man bruger vinterdæk i vintermånederne. I Danmark er det i øvrigt tilladt at køre med pigdæk i fra 1. november til 15. april.

Husk at bestille tid til skift at dæk i god tid, da der ofte er travlhed i værkstederne i perioden. Hos Autoplus kan vi hjælpe dig med skift til vinterdæk, indkøb af nye dæk og fælge, hvis det er tiltrængt og vi kan selvfølgelig opbevare dine sommerdæk for dig, så de er klar til næste sommersæson.

Hvornår skal jeg udskifte mine vinterdæk?

Da vinterdækkets egenskaber i vinterføre hænger sammen med de lameller der findes i dækmønsteret, er det afgørende at de ikke slides for langt ned. Så ophører vinterdækkets egenskaber. Vi anbefaler derfor, at du skifter dæk, når dækmønsteret er slidt ned til 3 mm. Loven kræver minimum 1,6 mm dækmønster. Her skal det bemærkes at flere dækproducenter nu tilbyder dæk, som sikkert kan slides ned til slidindikatoren ved 1,6 mm resterende dækmønster. Derfor skal anbefalingen om skift ved 3 mm ses med forbehold for producentens anvisninger.

Hvordan fungerer vinterdæk, når føret ikke byder på sne og is?

Det er en skrøne at vinterdæk fungerer dårligt på tør og våd vej. Overordnet set bremser vinterdæk lige godt som sommerdækkene i vådt føre. Dog bruger vinterdækket en lidt længere bremseafstand, når vejen er tør og varm.

Kom godt afsted på skiferien

Bestiller du vinterdæk inden du skal sydpå om vinteren, er det vigtigt at du bestiller vinterdæk der passer til bilens tophastighed.

Du kan risikere, at blive tilbageholdt i f.eks. Tyskland på vinterdæk med forkert hastighedskode, medmindre du monterer en label som angiver dækkets maksimalt godkendte hastighed. Denne labels skal monteres et sted hvor føreren af bilen kan se den, evt. ved lyskontakten. Denne label kan du få med dine vinterdæk hos os.

Skal du en tur til Norge eller Sverige, skal du også være opmærksom på de gældende regler. Det er f.eks. et lovkrav, at køre med vinterdæk i Sverige fra 1. december til og med 31. marts, når vejene er våde og temperaturen er omkring frysepunktet eller under, og hvis der er sne og is på vejen. Vinterdækkene skal være M+S mærkede, og de skal være produceret specifikt til vinterkørsel. Der skal også være vinterdæk på anhængere.

Vinterdæk eller helårsdæk?

Vi anbefaler, at du kører på vinterdæk i vintersæsonen. Hvis du alligevel overvejer at købe helårsdæk kan du kan du læse mere om helårsdæk her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode tilbud til din bil!